• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Θρησκευτικός Τουρισμός

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Μπάμπιανης στη Λάκκα


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Στης παρυφές του βουνού Πάικου, βόρεια του χωριού Λάκκα βρίσκεται η γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία η Μπάμπιανη. Εντός του μοναστηριού διακρίνεται ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος βάσει επιγραφής στο πυργοειδές κωδωνοστάσιο, οικοδομήθηκε το έτος 1714. Στην εξωτερική πλευρά του νότιου τοίχου είναι χαραγμένη η χρονολογία 1888, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν επισκευαστικές εργασίες. Ο ναός ακολουθεί τον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Η τοιχοποιία του είναι ισχυρή πλινθοδομή πάχους 0,90 μ. Στο εσωτερικό του ναού, πάνω από τον πρόναο, διακρίνεται ο γυναικωνίτης, διακοσμημένος με ξύλινο στηθαίο και καφασωτό. Το τέμπλο και τα βημόθυρα είναι επίσης ξυλόγλυπτα. Στο μοναστήρι βρίσκεται και το δέντρο της Παναγιάς. Η πανύψηλη δρυς είναι ένα δένδρο θαυμάτων. Θαυματουργή θεωρείται και η πηγή που εδρεύει τη Μονή. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 21 Νοεμβρίου.

Ανάλογου τύπου σημαντικές μεταβυζαντινές εκκλησίες με ζωγραφική και ξυλόγλυπτη διακόσμηση, τις οποίες αξίζει να εξερευνήσετε, υπάρχουν στα χωριά του δήμου Πέλλας, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1802) στη Ραχώνα, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1867) στην Πέλλα, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1850) στο Αρχοντικό, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1870) στον Παραλίμνη, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1700) στον Πενταπλάτανο, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1756) και του Αγίου Αθανασίου (1800) στον Παλιό Μυλότοπο, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1790) στον Άγιο Λουκά, καθώς επίσης και η ουνιτική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1866) στα Γιαννιτσά.

Διεύθυνση: Λάκκα

Τηλέφωνο: 23810-97357ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2023 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech