• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου

Ο Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Γιαννιτσά


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οικοδομήθηκε κατά το διάστημα 1858-1863, ύστερα από αίτημα του πατριάρχη Κύριλλου Ζ΄ και την έκδοση φιρμανιού από τον σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α’, το 1858. Η ανέγερση ναού εντός της πόλεως των Γιαννιτσών είχε επιτραπεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης γνωστής ως Τανζιμάτ και του διατάγματος του Χάττι Χουμαγιούν (1856), σύμφωνα με τα οποία η οθωμανική διοίκηση προσπάθησε να αναδιοργανωθεί και να εκχωρήσει προνόμια στους μη μουσουλμάνους υπηκόους του κράτους.
Τόσο μεγάλη ήταν η επιθυμία των κατοίκων να αποκτήσουν ναό, ώστε όχι μόνο δώρισαν τη γη για την ανέγερσή του, αλλά βοήθησαν σημαντικά στην κατασκευή του με προσφορά εργασίας, υλικών και χρημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με μια παράδοση, όταν προέκυψε έλλειψη νερού, οι κάτοικοι προσέφεραν κρασί για να φτιαχτεί το επίχρισμα.
Ο ναός ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με περίστωο. Πυργοειδές κωδωνοστάσιο, το οποίο εγκαινιάσθηκε περί το 1880, υψώνεται στη νοτιοδυτική γωνία της στέγης. Οι παλιότερες φορητές εικόνες στον ναό χρονολογούνται το 1846 και είναι προγενέστερες της ανέγερσής του.

Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002) Το μνημείο Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Γιαννιτσά υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Πέλλας
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2023 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech