• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Αστικά Πάρκα

Το Πάρκο του Αγίου Γεωργίου - Το Μικρό Πάρκο


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Το Μικρό Πάρκο σχεδιάστηκε στον Μεσοπόλεμο και ονομάσθηκε έτσι σε αντιπαραβολή με το Μεγάλο Πάρκο (Φιλίππειο). Το 1937 ανεγέρθηκε η μαρμάρινη προτομή του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, έργο του σημαντικού γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη του Αθηναίου, ο οποίος φιλοτέχνησε τον αντίστοιχο ανδριάντα της Θεσσαλονίκης. Στη βάση της προτομής ο βασιλιάς αναγράφεται λανθασμένα ΙΒ΄ προκειμένου να προβληθεί σαν διάδοχος του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ΄ του Παλαιολόγου. Το γλυπτό και η επιγραφή αφηγούνται τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού και αποτυπώνουν τη Μεγάλη Ιδέα στον Μεσοπόλεμο.
Η πρώτη δενδροφύτευση οργανώθηκε το 1938-9 με εθελοντική εργασία των κατοίκων. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, ανήμερα της ομαδικής εκτέλεσης στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, τα γυναικόπαιδα της πόλης συγκεντρώθηκαν και κρατούνταν στο Μικρό Πάρκο από τον γερμανικό στρατό κατοχής και τους συνεργάτες τους.
Στη δυτική πλευρά βρίσκεται ο σύγχρονος ναός του Αγίου Γεωργίου (1957), που σχεδιάστηκε από τον σημαντικό αρχιτέκτονα και καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιο Ορλάνδο (1887-1979).Το Πάρκο του Αγίου Γεωργίου - Το Μικρό Πάρκο - 360

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2023 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech