• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου

Θολωτό οθωμανικό κτήριο (“τουρμπές”)


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Το μνημείο είχε αρχικά ταυτιστεί με τον τάφο (türbe) του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου, εγγονού του Γαζή Εβρενός, και έτσι έμεινε στη συλλογική μνήμη της πόλης ως «τουρμπές» ή «τουρμπές του Αχμέτ Μπέη». Η άποψη αυτή έχει, πλέον, απορριφθεί, καθώς νεότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι πρόκειται είτε για σχολείο βασικής εκπαίδευσης (mekteb) είτε για μικρό συνοικιακό τέμενος (mescid), του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα. Τρίτη άποψη το ταυτίζει με σχολείο εκμάθησης του κορανίου (kurrâhâne), του 18ου αιώνα.
Δομή κτηρίου: Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με τετράγωνη κάτοψη, το οποίο καλύπτεται από χαμηλό τρούλο. Διαθέτει επιμελημένη τοιχοποιία, αποτελούμενη από τετραγωνισμένους λίθους που περιβάλλονται από πλίνθους. Στις όψεις ανοίγονται παράθυρα με οξυκόρυφα τόξα. Στο ισόγειο διαμορφώνεται ανοικτή στοά που λειτουργούσε ως πέρασμα, καθώς από το σημείο διερχόταν λιθόστρωτος δρόμος. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση στον όροφο, όπου υπάρχει αίθουσα με κόγχη προσευχής (mihrab), γινόταν μέσω εξωτερικής ξύλινης σκάλας.

Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002) Το μνημείο Θολωτό οθωμανικό κτήριο (“τουρμπές”) στα Γιαννιτσά υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Πέλλας
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2022 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech