• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου

Πύργος του Ρολογιού


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Πύργοι ρολογιών είχαν ανεγερθεί στις περισσότερες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Πρόκειται για πολυώροφα κτίσματα, που στην κορυφή τους υπήρχε πυργίσκος με αναρτημένη καμπάνα, η οποία σήμαινε τις ώρες της ημέρας, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, λειτουργούσε και για την υπενθύμιση των ημερήσιων προσευχών των μουσουλμάνων. Αργότερα, κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, οι πύργοι διέθεταν και μηχανισμούς ρολογιών, που έδειχναν τις ώρες.
Ο Πύργος του Ρολογιού στα Γιαννιτσά είναι κτίσμα του Εμίρ Σερίφ Αχμέτ Εβρενόσογλου, απογόνου του ιδρυτή των Γιαννιτσών Γαζή Εβρενός. Σύμφωνα με επιγραφή στην ανατολική του πλευρά είχε κτισθεί το έτος 1753/54 «ως δώρο στον πατέρα και τη μητέρα του και τις ψυχές των Γαζήδων».
Ο πύργος έχει τετράγωνη κάτοψη με θύρα στη νότια πλευρά. Η βάση του, περισσότερο επιμελημένη, αποτελείται από μεγάλους λαξευμένους λίθους, ενώ επάνω από αυτήν υψώνεται ο πλίνθινος κορμός. Εσωτερικά, ξύλινη σκάλα συνδέει τους πέντε ορόφους και οδηγεί στην κορυφή στον ξύλινο πυργίσκο της καμπάνας. Θεωρείται ως ο παλαιότερος σωζόμενος τέτοιου τύπου πύργος στον ελλαδικό χώρο.

Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002)

Το μνημείο Πύργος του Ρολογιού στα Γιαννιτσά υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Πέλλας
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2023 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech