• +30 2382350800
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιστροφή στην κατηγορία: Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου

Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός


Βαθμολόγιση Google:
Βαθμολόγιση Χρηστών:

Ο Γαζή Εβρενός, ο στρατηλάτης που πρωτοστάτησε στην κατάκτηση της Βαλκανικής χερσονήσου από τους Οθωμανούς, θεωρείται ο ιδρυτής των Γιαννιτσών (1380-1385). Ο ίδιος έζησε στα Γιαννιτσά και θάφτηκε εδώ, το έτος 1417. Το αρχικό μαυσωλείο, που ορθωνόταν επάνω από τον τάφο του, ήταν ένα πολυτελές, τετράγωνο οικοδόμημα με μολυβδοσκέπαστο θόλο. Ο τόπος, λόγω της ταφής εδώ του σημαντικού αυτού άνδρα και των απογόνων του, έλαβε, σταδιακά, χαρακτηριστικά προσκυνήματος. Μετά τα μέσα του 17ου αιώνα, ο αρχικός πυρήνας επεκτάθηκε, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα το κτήριο δέχθηκε ολοκληρωτική αναμόρφωση, λαμβάνοντας, περίπου, τη σημερινή του μορφή.
Στο εσωτερικό του σώζεται κιβωτιόσχημος τάφος κοσμημένος με τοιχογραφίες που μιμούνται ορθομαρμάρωση, ενώ εκτίθεται και η μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη του τάφου του Γαζή Εβρενός.

Τα δικαιώματα των εικονιζόμενων μνημείων ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ν.3028/2002) Το μνημείο Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΕΦΑ Πέλλας
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙΡΟΣ

Image
Image

Επικοινωνήστε μαζί μας

Please make sure reCaptcha v3(invisible) is enabled or reCaptcha secret/site key is valid.

© 2023 Δήμος Πέλλας. Με την διατήρηση όλων των δικαιωμάτων | Κατασκευή & Φιλοξενία από την DOTSOFT Α.Ε. | Powered by NovelTech